Feri Lainšček

pisatelj

Sanje so večne

Ustvarjanje zame ni poklic, temveč način življenja. Knjige, ki sem jih napisal, filmi, pri katerih sem sodeloval, glasba, ki sem jo soustvarjal, pa tudi vse tisto drugo, kar je spotoma nastajalo in seveda še nastaja, je na nek način moja duhovna biografija.
Čeprav nisem ravnodušen ob tem, kaj drugi mislijo o mojem ustvarjanju, me najbolj vznemirjajo trenutki, ko nastaja nekaj novega.

Domov >  novice

Roman JADRNICA prihaja na knjižne police

Na knjižne police prihaja novi roman slovenskega pisatelja Ferija Lainščka z naslovom Jadrnica.  V zbirki Nova  slovenska knjiga ga je natisnila založba Mladinska knjiga, uredila ga je Nela Malečkar, naslovnico pa  je oblikovala Ana Baraga. Delo obsega 146 strani, cena pa je 22,95 EUR.

Dogajanje romana Jadrnica je sodobna zgodba o usodi dekleta, katerega oče je med slovensko osamosvojitveno vojno kot priseljenec iz Srbije na specifičen način sodeloval z agresorsko Jugoslovansko armado. Skrivnostno dejstvo, ki je usodno zaznamovalo kasnejša razmerja v  družini in vplivalo na njeno iskanje identitete, sicer v romanu ni postavljeno v ospredje. Zato je novi Lainščkov roman v prvi vrsti delo, ki poglobljeno spregovori o času, v katerem živimo in se ob tem  zeitgeistovsko dotakne mnogih bistvenih eksistencialnih vprašanj.

 V ospredju je ljubezenska zgodba med mlado protagonistko, ki se zaradi drugačnega pogleda na svet znajde na družbenem robu, in veliko starejšim brezdomcem, za katerega se prav tako zdi, da se je na ulici le zaradi svojega prepričanja. Medtem, ko ona zvesto sledi skupnim idealom in je do konca pripravljena tvegati izobčenje, se naposled izkaže, da njega v resnici vodijo drugačni nameni. Rečemo lahko pravzaprav, da  je Jadrnica tudi roman o izgubljenih iluzijah, lažeh in prevari.

 Ignacija J. Fridel v svojem zapisu o romanu tudi zato pravi: Če sem ob romanu Ne povej, kaj si sanjala še zapisala, da je »ljubezen kot volja do življenja pisateljev odgovor uničujoči volji do moči, ki vlada sodobnemu svetu«, potem Lainšček v Jadrnici nakazuje veliko bolj zastrašujočo podobo sveta. Znašli smo se v družbi, v kateri ni več vetrov, ki bi nas gnali v razne smeri, v zadušujoči mlakuži življenja, kjer mladi ljudje ne morejo razpreti svojih jader upanja. Zakaj ljubezen in svoboda sta le lažni imeni za kupiti in prodati drug drugega.

 

 

Datoteke:

Odlomek iz romana Jadrnica [doc] 36.87 kB
[doc] 29.7 kB