Feri Lainšček

pisatelj

Sanje so večne

Ustvarjanje zame ni poklic, temveč način življenja. Knjige, ki sem jih napisal, filmi, pri katerih sem sodeloval, glasba, ki sem jo soustvarjal, pa tudi vse tisto drugo, kar je spotoma nastajalo in seveda še nastaja, je na nek način moja duhovna biografija.
Čeprav nisem ravnodušen ob tem, kaj drugi mislijo o mojem ustvarjanju, me najbolj vznemirjajo trenutki, ko nastaja nekaj novega.

Domov >  knjige

Roman ORKESTER ZA POLJUBE izide oktobra 2013 pri Študentski založbi

Prve predstavitve bodo v mestih ob reki Dravi - Ptuj, Fala, Dravograd, Selnica ob Dravi, Središče ob Dravi

Feri Lainšček

ORKESTER ZA POLJUBE
Roman o nečastni sestri Terezi

 
Pisatelj Feri Lainšček je Študentski založbi izročil rokopis romana Orkester za poljube. Založba bo knjigo natisnila meseca oktobra letos, predstavljena pa bo na pisateljskem popotovanju po mestih ob reki Dravi. Prva predstavitev bo na Ptuju, ki je osrednje prizorišče dogajanja v romanu, nato pa še v Dravogradu, Fali, Ormožu in Dolnji Dubravi na Hrvaškem. Pisatelj v novem romanu namreč tematizira tudi življenje dravskih splavarjev v prvi polovici prejšnjega stoletja.

 »Mnogi bodo želeli razumeti to neobičajno zgodbo, ki mi jo je pred smrtjo zaupala sestra Tereza. Meni  vsekakor zadošča, da jo sam razumem. Torej začnimo, kakor je obljubljeno. Bilo je to v tistih časih, ko se je veliko mrtvih vračalo…,« zapiše pisatelj Feri Lainšček na začetku novega romana, v leto katerem nas popelje v leto 1929. To je čas najbolj mrzle zime v Evropi v zadnjih 120 letih, ki ga je v tedanji državi SHS posebej zaznamovala šestojanuarska diktatura kralja Aleksandra I. Karađorđevića, na svetovnem prizorišču pa je z mnogimi posledicami odmeval zlom newyorške borze. No, osrednja prizorišča novega Lainščkovega romana so mesta ob reki Dravi – še posebej Ptuj, križniška komenda v Muretincih in splavarsko pristanišče Dolnja Dubrava na Hrvaškem.

 V romanu Orkester za poljube je v ospredju zgodba medicinske sestre Terezije Jurša. Ta najprej v ne povsem pojasnjenih okoliščinah izgubi moža, dravskega splavarja in ljudskega godca Pavleka, nato pa ji zaradi izrazitega socialnega čuta odpovejo še službo v ptujski mestni hiralnici. V času gospodarske krize in splošnega pomanjkanja se tako znajde na robu preživetja, zato je prisiljena sprejeti preračunljivo pomoč premožnega meščana Jaroslava Goldinskega, sicer poverjenika v Ptujski mestni hranilnici in posojilnici. Razmerje, v katerega se tako zaplete, ne da bi se ob tem nehala spraševati o okoliščinah moževe smrti, je gonilo zgodbe o usodi samske in samosvoje ženske v tistem ubožnem času, ki je seveda še dodatno zaznamovan s patriarhatom.