Feri Lainšček

pisatelj

Sanje so večne

Ustvarjanje zame ni poklic, temveč način življenja. Knjige, ki sem jih napisal, filmi, pri katerih sem sodeloval, glasba, ki sem jo soustvarjal, pa tudi vse tisto drugo, kar je spotoma nastajalo in seveda še nastaja, je na nek način moja duhovna biografija.
Čeprav nisem ravnodušen ob tem, kaj drugi mislijo o mojem ustvarjanju, me najbolj vznemirjajo trenutki, ko nastaja nekaj novega.

Domov >  knjige

PESEM RAVNICE

Milan Ostojić / Feri Lainšček / Marjan Povh : PESEM RAVNICE

Zborovske in vokalno-instrumentalne priredbe avtorskih prekmurskih pesmi

Glasbeni pedagog in zborovodja Marjan Povh je za zborovske in vokalno-instrumentalne zasedbe priredil skladbe skladatelja Milana Ostojića in pesnika Ferija Lainščka v slovenskem jeziku in prekmurskem narečju. V knjigi pa je objavljenih tudi nekaj priredb v romskem jeziku z besedili drugih avtorjev. 

 V knjigi s pomenljivim naslovom PESEM RAVNICE je objavljenih 36 zborovskih in vokalno-instrumentalnih priredb avtorskih skladb, ki jih v izvirniku izvaja skupina Halgato band. Večino sta jih skupaj ustvarila glasbenik Milan Ostojić in književnik Feri Lainšček, ki sta skupino tudi ustanovila in poskrbela za njen prepoznavni značaj, obarvan z ravninskimi razpoloženji in drugimi etno posebnostmi.  Ali, kot pravi Feri Lainšček na začetku te posebne in redke knjige: »Najini skupni navdihi in občutenja ravnice so zato obarvani še z marsičem, kar se je kdaj znašlo na vseh teh prekmurskih križpotjih in pustilo sled, ki se nama je zdela lepa. Še posebej pa je pri tem gotovo opazen vpliv ciganske glasbe in pa delež gostujočih avtorjev – Karoline Kolmanič, Jožeka Horvata - Muca in Romea Horvata Popoja.«

 Vokalno-instrumentalne  in zborovske priredbe  vseh skladb, ki so objavljene v knjigi PESEM RAVNICE, so delo Marjana Povha. Kot poznavalec zborovskega petja in glasbeni zanesenjak jih je začel že pred leti prirejati za žensko vokalno skupino Zarja iz Puconcev, ki jo vodi že od  leta 1997.  Z njegovimi priredbami so tako te pesmi začele dobivati še dodatno razsežnost, ki je v tej notni zbirki odslej na voljo še drugim pevskim skupinam in glasbenim zasedbam.

 Založnika knjige sta Pevsko društvo Puconci in Argo, društvo za humanistična vprašanja iz Murske Sobote. Knjigo je s svojimi ilustracijami opremila Mira Ostojić, natisnila pa jo je tiskarna Klar.