Feri Lainšček

pisatelj

Sanje so večne

Ustvarjanje zame ni poklic, temveč način življenja. Knjige, ki sem jih napisal, filmi, pri katerih sem sodeloval, glasba, ki sem jo soustvarjal, pa tudi vse tisto drugo, kar je spotoma nastajalo in seveda še nastaja, je na nek način moja duhovna biografija.
Čeprav nisem ravnodušen ob tem, kaj drugi mislijo o mojem ustvarjanju, me najbolj vznemirjajo trenutki, ko nastaja nekaj novega.

Domov >  knjige

Feri Lainšček CICIBANIJA - izbor pesmi za otroke

Feri Lainšček CICIBANIJA
Izbor pesmi za otroke ob 25. obletnici ustvarjanja za najmlajše

Velika slikanica - Založba Mladinska knjiga

Cicibanija (1987), Lainščkova prva knjiga na področju mladinske literature, je izšla šest let  po njegovi prvi knjižni objavi za odrasle;  v obeh prvencih je bralce nagovoril s poezijo.  Jože Snoj, ki je Cicibaniji  prispeval  spremno besedo, je 28-letnega Lainščka predstavil kot  »vsestranskega tveganja željnega besednega ustvarjalca«, ki mu »literarna avantura pomeni poln življenjski in osebnoizpovedni angažma.« Ta oznaka je za Lainščkov način življenja in ustvarjanja  še danes presenetljivo točna, saj mu je resnično pisana na kožo. Snoj je v izboru šestinštiridesetih kratkih pesmi opazil žlahtno prepletanje naše najboljše pesniške tradicije s svojskostjo nove, »lainščkovske« poetike. Pohvalil je tudi zvočnoritmično podobo pesmi in  seveda opozoril na  naslov zbirke, ki »spominja na najznamenitejšega malega junaka velike slovenske poezije za otroke«.

Cicibanija je hitro našla pot do mladih bralcev in je še danes ena najbolj priljubljenih pesniških zbirk za otroke,  posamezne pesmi pa so že dolgo vključene v različne antologije in šolska berila, tudi v knjigo Petdeset zlatnikov (1998), reprezentativni izbor petdesetih knjig in avtorjev,  ki ga je ob svojem polstoletnem jubileju pripravila naša najuglednejša pionirska knjižnica.

Darka Tancer Kajnih